top of page

Vi står på skuldrende af tidligere forgangskvinder!

Som kvinder i dag står jeg på skuldrende af tidligere foregangskvinder, dem der de sidste 200 år tog magten og stod frem. Dem der tog særlige initiativer. Dem der rykkede på "normen" for hvad det vil sige at være kvinde! Fælles for alle disse seje forkvinder er at de trodsede normerne og kæmpede for det de ville, og så har de gjort det på deres helt egen måde.

Så på denne særlige dag skylder vi at hylde disse forgangs kvinder såsom; Amelia Earhart, Eleanor Roosevelt, Frida Kahlo, Anne Frank, Rosa Parks, Ella Fitzgerald, Indira Gandhi, Katherine G. Johnson, Meryl Streep, Sally Ride, J.K. Rowling, Hilary Clinton, Greta Thunberg, Mathilde Bajer, Simone Biles - Alle kvinder der har lavet en ændring i verden og der er heldigvis mange flere seje forgangs kvinder.



Danske kvinder har haft stemmeret siden starten af 19oo-tallet og i 1919 vedtog rigsdagen ligestillingsloven og herunder ligelønslovene. Ligelønslovene dækker over at kvinder og mænds lige adgang til stillinger i det offentlige. Det er nu over 100 år siden at den lov blev vedtaget og ja det går fremad med ligestillingen i Danmark.

Men hvorfor er vi ikke i mål ?

Der har aldrig været mere lige i det danske arbejdsmarked, alligevel er der stadig forskel på hvad mænd og kvinder tjener for samme arbejde. Det gennemsnitlige danske løngab er på 4-7 pct. Og det er endda efter, at der er taget højde for mænds og kvinders forskellige fordeling på fx uddannelse, erhvervserfaring, sektor, branche og arbejdsfunktion.

Kvinder tjener stadig mindre end mænd, selvom de løser den samme opgave. Det skyldes blandt andet at der er overtal af kvinder i lavtlønnede omsorgsjobs i fx sundhedssektoren og på institutioner.

Kvinder er dog også i mindretal på direktionsgangene og i bestyrelserne. Hvilket er paradoks, da kvinder klarer sig bedre gennem uddannelsessystemet end mænd. Kvinder er gennemsnitligt højre uddannet, får bedre karakterer og dropper mindre ud end mænd.

Så hvad sker der når vi kvinder kommer ud på arbejdsmarkedet - Vi overhales af mændene! Hvorfor?

  • Vi ved, at kvinder besidder under en tredjedel af lederposterne i både det offentlige og det private.

  • Vi ved, at Danmark er det land i Norden med færrest kvinder i bestyrelser.


Så opråb til alle de seje kvinder under uddannelse og i job, kæmp for jeres plads! Gør som de kvinder vi står på skulderne af kæmp for jeres plads, kæmp for højre løn, kæmp for lederstillinger, kæmp for den anerkendelse vi fortjener!

Bedre Arbejdspladser !

Vi ved fra diverse studier at arbejdspladser og teams med høj medarbejder mangfoldighed er mere produktive og innovative. En mangfoldig medarbejdersammensætning performer bedre end virksomheder med en mere homogen medarbejdersammensætning. Dette kan bl.a. forklares ved, at flere faglige kompetencer, synspunkter, baggrunde og potentielt kan sættes i spil, f.eks. i forhold til kundeindsigter og beslutningsgrundlag. Virksomhederne har derfor også et ansvar for at skabe den bedste arbejdsplads, at skabe en muligheder og chancer - uanset køn, alder, funktionsnedsættelse, etnicitet, seksuel orientering med mere. Der Skal være plads til alle og der skal være lige løn for lige arbejde.

Barsel og Børn?

Vi kan føde børn og Barsel er ofte grunden til at vi ryger ned af lønstigen men hvis vi ikke føder børn så bliver der først problemer i det fremtidige arbejdsmarked. Vi skal altså ikke straffes for at vi skaber de fremtidige, læger, sygeplejersker, tømmer, ingeniører, produktions medarbejder osv. Vi skal hyldes og anerkendes for det vi bidrager med til samfundet.

Verdens mål 5- Ligestilling mellem kønnene

Halvdelen af verdens befolkning er af hunkøn, og dog har denne del ikke mulighed for at bidrage på lige fod som mændene. I store dele af verden har kvinder ikke de samme rettigheder og muligheder som mændene i samme lande. Verdensmål 5 sigter mod at opnå ligestilling mellem kønnene og styrke kvinder og pigers rettigheder og muligheder.

Så kvinder i norden vi kæmper for vores rettigheder og ligestilling, men vi skal også kæmpe for vores medsøstre i andre lande, så de får nogle af de rettigheder vi allerede har sikret her hjemme. Vær forkvinde og kæmp for kvinder overalt.


Opmerkingen


signatur-billede-simone-1.webp

Hej, Tak for at læse med! 

Jeg brænder for at formidle bæredygtighed og dele ud af min viden. 

"Der er ikke et rigtig valg, men velfunderede bevidste valg.”

Vi brænder for en bæredygtig fremtid og langtidsholdbare løsninger

© 2035 by Turning Heads. Powered and secured by Wix

bottom of page