Mindsk PLASTIK i havet !
- Simone Sæderup Nielsen
- 23. jan. 2022
- 3 min læsning
Opdateret: 11. mar.
10 tips til hvordan du kan sparer på dit plastikforbrug.
Mange plastprodukter ender desværre som svært-nedbrydeligt affald i vores fælles natur. Plast i havet påvirker alle former for havliv. Skildpadder forveksler plastikposer med vandmænd, som de spiser, og havfugle forveksler ofte også stykker flydende plastik med mad - hvilket fører til maver fulde af plastik, som kan ende med at dræbe dem.

Jævnfører Greenpeace ender der hvert år op imod 12 millioner tons plastik i havet. En hval blev fundet skyllet op død på en skotsk strand i slutningen af 2019 med 100 kg plastikfiskenet og reb, pakkestropper, bæreposer og plastikkopper i maven. Når plasten påvirkes af vind, sollys, vand og vejr går det efterhånden i mindre stykker og bliver til det, vi kalder mikroplast- det er meget små plaststykker på under 5 mm. Plast i havet påvirker alle former for hav liv. Mikroplasten ender derefter i mange fisk og fugles maver og efterfølgende i vores egene- Specielt Tun fisk har vist sig at indeholde meget mikroplast.
Der er heldigvis mange gode tips til at reducere dit forbrug af plastik i hverdagen.
Tip 1 - Tag din egen pose med
Når du går ud og handler så hav altid enten en bomuldspose eller en genbrugs plastpose med. Jeg har altid en pose med i min taske, både til når jeg skal handle, men også når jeg går i naturen så jeg kan samle affald. Hvis jeg endelig glemmer posen og er på indkøb, så har jeg tillært mig en særlig stableteknik så jeg kan bære det i mine arme.
Tip 2 - Brug plastfrie klude
Plastfrie klude udleder ikke mikroplast ved vask. Brug evt. din nye erhvervet strikke skills til stikke flotte klude uden plast - Også en god gaveide!
Tip 3 - Undgå unødvendig plastemballage
Ofte er plastemballage unødvendig, overflødig og kan let undværes. Gå efter frugt og grønt i løsvægt- og husk tip 2 medbring egne poser. I Århus ligger butikkerne RAA og TINC, som sælger dagligvare så som korn, harver, nødder, shampoo osv. i løs vægt.
Tip 4 - Medbring egn drikkedunk
Drik postevand eller have en drikkedunk med. Almindelige plastflasker kan kun holde til at blive genopfyldt X antal gange, før de begynder at afgive mirkoplast til vandet. Transport af vand er skidt for klimaet og især hvis flaskerne efterfølgende ender i naturen.
Tip 5 - Opbevare madrester i glas eller plastbøtter
Gem de glas du køber fra foreksempel syltetøjsglas eller ligende. Gør ikke dette med plastbøtter, da de kun er produceret til at opbevare, det der var i dem da de blive købt og hvis de bliver kølet eller opvarmet kan afgive giftstoffer. Et andet godt alternativ kan være bivoks parpir til at wrape maden ind i.
Tip 6 - Saml affald i naturen
Det kan være en plastpose, plastflaske eller diverse andre plastprodukter, der flyder i vejkanten eller på straden. Der findes mange frivillige projekter der indsamler skrald langs kysterne. Tag evt. børene, mand eller veninder med en tur ud i naturen med en pose så i kan samle affald på jeres tur og komme tætter på naturen.
Jeg var på ferie i Færøerne, hvor jeg mødt en far der fortalte mig at hans piger havde en lomme i deres jakke, hvor der altid var en pose så de kunne fjerne turisternes affald.
Tip 7 - Køb tøj i naturmaterialer
Syntetisk tøj udleder mikroplast ved vask, som ender i vandet. Undgå mikroplast ved at gå uden om syntetiske materialer som fx. polyester, nylon, akryl og elastan.
Tip 8 - Vælg plejeprodukter uden plast
Er der brugt polyethylene eller polypropylen, så indeholder dine plejeprodukter mirkoplast. Svanemærkede produkter indeholder ikke mikroplast.
Tip 9 - Sorter og Genbrug dit plastaffald
Meget plast anvendes kun en enkelt gang, hvorefter det brændes eller ender i naturen som affald, hvor det tager mange hundreder år om at blive nedbrudt. Bliv derfor bedre til at udnytte ressourcerne ved at opbruge, genbruge, genanvende og sortere plasten rigtig.
Tip 10 - Kør mindre i bil
Bildækkene afgiver mikro små plastpartikler, når du køre. De små stykker plast bliver skyllet væk fra vejene når det regner og ender i vandløb og rensningsanlæg som mikroplast.
Start stille ud
Udvælg 1-2 punkter du vil have fokus på at ændre, når du så har fået køret det ind i din rutine/adfærd, kan du gå videre med et andet punkt.
Comments